Ce este Padel?

PADELSportul de rachetă prezent în România

Padel, cu terenul său înconjurat de sticlă, palete fără corzi și totdeauna 4 jucători pe teren, oferă o nouă abordare: „un sport de socializare”.

Padel se bucură de popularitate atât în lumea sportivilor de performanță, cât și în grupuri de prieteni sau familii cu copii,  datorită ușurinței cu care se practică, fără a fi nevoie de o condiție fizică specială. Dificultatea crește treptat, cu cât te familiarizezi  mai repede cu diferitele serve specifice jocului,  cu atât devii un adversar mai puternic.

 

Cine joacă padel?

Evoluția extrem de rapidă în țară, este de fapt o evoluție ce se petrece în întreaga lume, în deosebi în Europa unde numărul terenurilor a crescut enorm, în 2021 existând aproximativ 20.000 de astfel de terenuri.

Spania este liderul în Europa, cu aproximativ 12.000 terenuri. Tot în Spania își are centrul și „World Padel Tour”, circuitul profesional de padel, cu importanță la nivel mondial, ce reunește cei mai buni jucători ai planetei.

Sigur că la o astfel de popularitate, există deja un număr important de federații naționale dedicate padelului în lume, mai exact 26 prezente în: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile,  Germania, Spania, Franța, Guatemala, Olanda, India, Italia, Lituania, Mexic, Monaco, Paraguay, Portugalia, Republica Dominicană, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Uruguay.

 

Cum se joacă padel?

Padel se joacă la dublu, este un sport de echipă, relaţia cu partenerul de joc  fiind esenţială. Prezenţa pereţilor laterali ca parte a jocului, oferă o şansă dublă şi face ca schimburile de mingi să fie mult mai lungi.

Jucăm Padel cu o minge asemănătoare celei de tenis şi o paletă cu un design special, fără corzi. Culorile paletei diferă însă dimensiunea maximă a acesteia este de 45,5 cm lungime și 26 cm lățime.

 

Principalele reguli ale sportului:

  • Se joacă de fiecare dată în două perechi (feminine, masculine sau mixte);

  • Serviciul se face în diagonală, într-o zonă delimitată zonei adverse;

  • Mingea, după ce a trecut peste fileu şi a lovit solul o dată, trebuie să fie returnată către adversar, fie direct, fie după una sau mai multe lovituri cu peretele sau cu gardul, însă nu poate atinge solul din nou,

  • Jucătorul se poate ajuta de perete pentru a întoarce mingea, însa întotdeauna înainte de a doua lovitură.

 

Beneficiile practicării acestui sport

Datorită capacităţii sale de a aduce oamenii împreună, Padel este apreciat ca fiind un sport ce îmbunătăţeşti calitatea vieţii sociale. Practicarea sa, ca şi în cazul oricărui alt sport, reprezintă un beneficiu pentru sănătate. Alături de îmbunătăţirea condiţiei fizice şi arderea caloriilor, recomanăm padel pentru:

  • O bună funcţionarea a sistemului cadrio-respirator;

  • O atitudine pozitivă şi „poftă de viaţă”;

  • Încredere în forţele proprii.

 

Padel pentru cei mici

Practicarea sportului padel îmbunătăţeşte gradul de socializare al copiilor, îi face mai competitivi, dar în acelaşi timp le dezvolă spiritul de echipă. Datorită gamei de palete special dedicate acestora, padel devine disponibil și pentru cei mici. Cu o multitudine de culori și modelele, paletele dedicate copiilor, alături de simplitatea jocului, contribuie semnificativ la interesul acestora către practicarea sportului.

Acest sport implică o anumită tehnică şi mişcări precise, de aceea nu se recomandă copiilor de vârste foarte fragede. Vârsta minimă pentru a lua lecţii de padel este cea de 5 ani.

 

O istorie recentă a sportului padel

În 25 iulie 1991, se înființează la Madrid, „Federación Internacional de Pádel” (Federaţia Internaţională de Padel). În 1993, padelul a mai făcut un pas decisiv în consolidarea sa: „Consejo Superior de Deportes” (Consiliul Superior al Sportului) a convenit să recunoască ofical padelul ca sport.

La nivel naţional,  în 1992 se crează „Agrupación Madrileña de Pádel” (Asociația madrilenă -din Madrid- de Padel). Inițiative similare au avut loc și în Catalonia, Ţara Bascilor, Galicia, Andalucía şi Extremadura.

În 1992 la Madrid, Spania, se desfăşoară primul campionat mondial de padel „Campeonato Del Mundo De Padel”, cu participarea delegaţiilor a 11 ţări din America şi Europa. În 1996, Spania a redevenit gazda celui de-al Treilea Campionat Mondial de Padel, care s-a desfăşurat tot în Madrid, înregistrând un număr record de ţări participante.

Tot în Spania își are centrul și „World Padel Tour”, circuitul profesional de padel, cu importanță la nivel mondial, ce reunește cei mai buni jucători ai planetei și care are ca sponsori unele dintre cele mai importante mărcii din lume.

Imagine din cadrul Campionatului World Padel Tour
World Padel Tour
World Padel Tour
World Padel Tour
World Padel Tour
World Padel Tour
Terenuri Padel
Terenuri dedicate practicării sportului Padel
Paleta Padel
Paletă dedicată practicării sportului Padel
Vedete joaca padel
Vedetele joaca Padel